Folytatódik a halmentés

Folytatódott a halak mentése a Börzsönyben, a kiszáradó Kemence patak megmaradt tocsogóiból. A Természetvédelmi Őrszolgálat ismét felkért minket a mentésben való közreműködésre.

A csapathoz most csatlakozott a nemzeti park hidrológus szakértője is, aki elektromos sokkoló segítségével kábította el a halakat, így azok feljutottak a felszínre, ahonnan könnyűszerrel le lehetett halászni őket merítőhálóval.

A kifogott halak, a domolykó kivételével, mind védettek. Köztük volt a fokozottan védett petényi márna egy tucat példánya. Természetvédelmi értéke százezer forint egyedenként. A mentett halak fajtái: petényi márna, sújtásos küsz, fenékjáró küllő, fürge cselle, kövi csík, vágócsík és domolykó.

A halakat szétválogatás után, több fordulóval elszállították az Ipoly folyóba, a petényi márnák akváriumba kerültek. A mentett halak száma ismét megközelítette az ezret.

Halmentés

Börzsönyi csoportunk újabb riasztást kapott hétfő délután négy órakor. A Természetvédelmi Őrszolgálat a segítségünket kérte a kiszáradó Kemence patakban megrekedt halak kimentésében. Döbbenetes látvány fogadott minket a helyszínen. A patakszakaszon a kiszáradt, köves mederben megmaradt néhány vízfoltban tömegével vergődtek a halak. Több órás munkával közel ezer védett apró halat sikerült kimerítenünk hálóval. A legtöbb fürge csele volt, de akad a hálóban kövi csík és sújtásos küsz is. A halak egyenkénti természetvédelmi értéke 10000.- Ft.

A kifogott halakat egy ötven literes hordóba gyűjtöttük, amelybe bevezettünk egy levegőztető készüléket is, hogy a halak megfelelő levegőhöz jussanak.

A halakkal teli hordót végül elszállítottuk az Ipoly folyóhoz, ahol a hőkiegyenlítés miatt többszöri részleges vízcsere után beengedtük őket a folyóba. A hőkiegyenlítésre azért volt szükség, mert a Kemence patak és az Ipoly folyó hőmérséklete nem volt azonos, emiatt hősokkot kaphattak volna a halak.

Sajnos a megoldás nem optimális, mivel ezek a halak a gyors folyású, oxigén dús hegyi patakokat szeretik, Az Ipoly pedig egy lassú folyású, melegebb vizű folyó, kevesebb oldott oxigénnel. De még mindig jobb, mintha elpusztulnának a kiszáradt patakban.

A mentésben részt vett a Természetvédelmi Őrszolgálat egy tagja és egy halspecialista is. A mentést további napokon is folytatjuk.

A patak kiszáradásának következtében, becslések szerint, több millió vízi élőlény pusztulhatott már el. Veszélyeztetett a Natura2000 jelölőfajként számon tartott kövi rák is. A kiszáradt patak alsó szakaszáról egy hód is feljebb menekült a lakott településre, ahol még talált magának egy vízzel teli gödröt.

Ha a szárazság tovább folytatódik, ökológiai katasztrófa fog bekövetkezni a Börzsönyben. A vulkáni kőzet nem tatja meg a vizet, mint a mészkő.

Zöld Civil Országos Találkozó

Egyesületünk két tagja képviseltette magát június 24-26. között a 31. Zöld Civil Országos Találkozón Csongrádon. A küldöttek a rendezvényen öt plenáris ülésen és 28 szekcióülésen beszélték meg az aktuális környezetvédelmi és természetvédelmi problémákat. Ezek mellett voltak élményprogramok, képzések és terepi foglalkozások is.

Megismerhettük a Tiszán felépített fahídon átkelve a helyi védettségű Nagyréti TT-t, ahol több védett faj is él, például a fehér és fekete gólya, kanalasgém, gyurgyalag, kuvik, rétisas, szitakötők. Lehetőségünk volt megismerni a tiszai ártér jellegzetességeit és az ófalu népi építészeti emlékeit is.

A rendezők a megnyitót megelőzően, a korábban érkezők részére szakmai, kulturális és szabadidős előprogramokkal várták a jelentkezőket, valamint az utolsó napon terepi utóprogramokon is részt lehetett venni, mint például madármegfigyelés a Csaj-tónál.

A kánikula ellenére a találkozón közel háromszázan vettek részt, ami jól mutatja a természetet féltő emberek aggódását jövőnket illetően.

Madármentés

Lakossági bejelentést követően a Természetvédelmi Őrszolgálat riasztotta börzsönyi polgári természetőr csoportunkat egy sérült fecske mentéséhez. Mire a helyszínre értünk, a lakók a szomszédok segítségével kimentették a madarat szorult helyzetéből. A lába beakadt a fészekből kilógó műanyag kötöző zsinórba, amiből saját erejéből nem tudott szabadulni, csak lógott és verdesett.

Mire csoportunk tagjai a megadott címre értek, a házigazdák egy ronggyal kibélelt kartondobozba tették.

Polgári természetőreink, a természetvédelmi őr kérésére magukhoz vették a madarat további megfigyelés céljából. A röpképtelenséget a testére és szárnyára tekeredett damil szál okozta, amit sikerült levenni róla.

Este a madarat elszállították Hontra, a San Lazaro Állatvédő Alapítvány egyik aktivistájához, további gondozás céljából. A vizsgálat során megállapították, hogy a madár nem sérült meg, röpképes. Néhány napi gondozás után elengedik.

Virágosztás

Szombaton ismét megrendezésre került a nagy sikerű virágosztás a Hegyvidéken. Az esemény biztosításáról ezúttal is a TKPE gondoskodott. Az érdeklődő kerületi lakosok lakcímkártya felmutatása után muskátlit, vagy egynyári virágokat tartalmazó tálcákat vihettek haza.

Tanösvény bejárás

Szombaton természetvédelmi szolgálat keretében bejártuk az Ördög-orom és a Rupp-hegy tanösvényeket. Az Ördög-oromnál semmi problémát nem találtunk, a Rupp-hegyen azonban az egyik információs tábla hiányzott, egy másik félig ki volt esve a helyéről, valamint egy macska tetemet is találtunk. A problémákat jeleztük a helyileg illetékes Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának. A fotókon: 1-2. kökörcsin elvirágzóban és termésben (Pulsatilla sp.); 3. nagy fakopáncs (Dendrocopos major); 4. tavaszi kankalin (Primula veris); 5. fadongó (Xylocopa sp.); 6. kis télizöld (Vinca minor); 7. fürtös gyöngyike (Muscari neglectum); 8. ostormén bangita (Viburnum lantana); 9. ibolya (Viola sp.); 10. szajkó (Garrulus glandarius); 11. virágos kőris (Fraxinus ornus); 12-13. apró nőszirom (Iris pumila); 14. farkas kutyatej (Euphorbia cyparissias); 15. kányazsombor (Alliaria petiolata).

Választás

A választást megelőző este, a Rendőrség felkérésére, két autóval vissza-visszatérően ellenőriztük a szavazóhelyiségek környékét a Hegyvidéki Rendészet munkatársával együttműködve. Az éjszaka folyamán eleredt a hóesés és fehérbe borította a tájat.

Határszolgálat

2022. Március 23. és 26. között két polgárőrünk határvédelmi szolgálatban vettek részt. A polgárőrök 23-án este érkeztek Kiskunhalasra és másnap reggel innen indultak a mélységi határ menti járőrszolgálatba, melynek során egy rendőr járőr munkáját biztosították. A délelőtti órákban egy helyi, szolgálaton kívüli polgárőr tartóztatott fel egy afgán határsértőt, akit átvettek és ruházat átvizsgálás után a tompai határátkelőig kísértek. A délután folyamán polgárőreink forgalom irányítási feladatokban vettek részt.

Következő nap délelőtt két afgán személy szállításának a biztosításában vettek részt, a Tompai határátkelőig. Délután járőrözés után ismét a kamionforgalom irányításában segédkeztek.

A harmadik nap délelőtt bejelentést kaptak egy feltételezhetően határsértő csoportról a mélységi területeken. A felkutatás sikeres volt, 4 személy feltartóztatására került sor. Percekkel később további két, egy iraki és egy palesztin származású férfit hoztak a kollégák, így már 6 személy biztosításában vettek részt polgárőreink. Civil nyomozók és katonák is érkeztek a helyszínre. A helyszínen megállapították, hogy a polgárőreink és rendőr járőrtársuk által feltartóztatott 4 főből 1 fő indiai, 3 fő afgán állampolgár, akikből 1 fő tálib volt. A 4 főnél semmilyen veszélyes eszközt sem találtak. Két telefon lefoglalásra került, amikből sikeresen csempész találkozópontokat tudtak meg a katonák, ezeket megosztották a rendőr kollégákkal. Ez után polgárőreink a külföldi csoportot szállító jármű biztosításában vettek részt, amit a határig kísértek. A járőrszolgálat folytatásában kollégáink megismerhették, hogy mire kell figyelni a nyomkereséskor, hogyan kell nyomcsapdákat állítani, a kerítés melyik részén könnyebben bejutni, hol kell komolyabb figyelőpontokat felállítani. A késő délutáni órákban a határkerítés mellé irányították kollégáinkat a szerb oldalon történő mozgolódás miatt. A szolgálat végéig nem történt behatolás a határkerítésen keresztül.

26-án este a polgárőrök a szolgálat befejeztével visszaindultak Budapestre.

Köszönjük az eredményes szolgálatot!

Adománygyűjtés

Kedves Követőink, barátaink, támogatóink és persze tagjaink!

UKRAJNAI MENEKÜLTEKNEK SEGÉLYSZÁLLÍTMÁNY!

Ezen a héten, mint sokan mások, mi is kivettük a részünket, és továbbra is ki fogjuk venni az Ukrajnai háború eseményeire reagálva. A hét elejétől kezdve gyűjtöttük a tárgyi adományokat, kedden és csütörtökön az egyesületi irodánkban vártuk az adományozókat, a többi napon pedig mi mentünk el az adományokért a civil munkánk után. Lelkes állampolgárok, barátaink, munkahelyeink és munkahelyi kollégáink, barátainkon keresztül egyes szervezetek segítségével vittük véghez ezt a munkát. Kemény és hosszú hét áll mögöttünk, de sikerült. Kedden még voltak kétségeim, hogyan fog sikerülni. Az adományok nem akartak gyűlni. Szerdán már fényesebben láttam a hétvégei szombati út bíztató eredményét, és csütörtökön tudtam, hogy nincs hiába az önkéntes munkánk. Csütörtök estére már volt egy fél autónyi adomány, és ekkor jöttek a telefonok, és a barátok, és tagjaink segítségével péntek este elmentünk vásárolni ami még hiányzott. Sőt szombat hajnalban még jöttek az üzenetek és 6:30kor a boltban kezdtem.

Megtöltöttük az autót!!! Déltájban elértük a célunkat, az OPSZ által kijelölt adomány leadó helyet Tiszadobon. A Tiszadobi Polgárőr Egyesület elnöke és kedves hölgy segítője már várt minket, kipakoltunk, kicsit szusszantunk és irány haza. Az adományokat szétválogatás után onnan szállítják tovább a polgárőr kollégák ahova és ahogy a szükség megkívánja!

IGEN, SIKERÜLT! MEGÉRTE!! KÖSZÖNÖM, KÖSZÖNJÜK NEKTEK, MINDENKINEK!!

A sok sok belefektetett önkéntes munka, a barátaink és családjaink támogatása, a gyerekeink segítsége, a követőink figyelme, megosztásai amire szükségünk van, hogy segíthessünk.

Köszönöm az adományozóinknak:

Ringier Hungary Kft dolgozóinak,
Szabó-Szedleczky családnak, akiknek külön köszönet a lebonyolításban való plusz aktív segítségért !!!
Egyetemi Katolikus Gimnázium tanulóinak családjai,
Gazdagréti Szivárvány Óvoda ovónénijeinek és az ovisok szüleinek,
Kovács-Panágl családnak,
Kardos családnak,
Kardos E. M.nak,
Pálóczy családnak,
Woynárovich családnak,
Füleki családnak,
Magó Mariannak és Kerekes Péternek,
és természetesen a nevük feltüntetéséhez nem hozzájáruló adományozóknak és segítőknek!

Tisztelettel,
A TKPE elnöksége és tagjai

Adománygyűjtés

A Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület adománygyűjtést szervez az ukrajnai menekültek megsegítésére. Aki tud segíteni, főleg női és gyerek tusfürdőt, szappant, sampont, fogkefét, fogkrémet, WC papírt, mosószert, zsebkendőt, poharat, bögrét, lepedőt, pokrócot, takarót, dobozos italt (üdítőt), tartós élelmiszert gyűjtünk. Az adományokat március 8-án, kedden és március 10-én, csütörtökön 12 és 18 óra között várjuk a polgárőrség Hajnóczy utcai irodájában (1122 Budapest, Hajnóczy József utca 16.) és hétvégén fogjuk tovább szállítani Tiszadobra, ahol a helyi polgárőrségnek kerülnek majd átadásra.
Köszönjük, ha segíteni tudsz a bajban!