Szalamandramentési akció

A börzsönyi csoportunk természetvédelmi szolgálat keretében szalamandramentési akcióban vett részt a Börzsönyben. A Természetvédelmi Őrszolgálat kérésére, a közforgalom elöl lezárt Diósjenő – Kemence erdészeti úton, az esőben ázva mentették a kis állatokat az elgázolástól. A behajtási tilalmat figyelmen kívül hagyó autósok sok védett állatot gázolnak itt halálra. Szerencsére az esős idő miatt – ami a szalamandrák kedvence – gyér volt a járműforgalom. Ennek ellenére találtunk elütött állatokat.
Ezúton is kérjük az autóval érkező kirándulókat, hogy a lezárt útra ne hajtsanak be, gépkocsijukat hagyják a parkolókban és inkább gyalogosan, a kijelölt turista utakon közelítsék meg úticéljukat.

Madárodú karbantartás és közrendvédelmi járőrszolgálat a Normafán

Szombaton nyolc fővel voltunk jelen a Normafán, valamint egy iskolai közösségi szolgálatos diák is velünk tartott. Két csoportra oszlottunk. Az egyik csapat az odútelep ellenőrzését és karbantartását végezte, míg a másik közrendvédelmi járőrszolgálatot látott el. Mindkét csapat összeszedte az útjába kerülő szemeteket is, amivel több nagy zsákot is megtöltöttünk. Vasárnap szintén jelen voltunk, három fővel. Többször is figyelmeztettünk kutyatartókat a póráz használatra, ugyanis az a XII. kerület teljes területén és a természetvédelmi területen is kötelező. A maszkhasználat is gyakran elmaradt, még a zsúfolt területeken is. További probléma, hogy sokan nem a kijelölt tűzrakó helyeket veszik igénybe, hanem sokszor fák alatt, vagy védett növényektől alig egy méterre raknak tüzet. Sokan nem értik, hogy miért nem szabad erdőben biciklivel járni. A terepbringások a kijelölt és már kitaposott erdei utakat hamar megunják ezért újabb és újabb csapásokat jelölnek ki maguknak. Ezzel az a baj, hogy ha már egyszer is végiggurulnak valahol, az olyan mértékű talaj eróziót okozhat, hogy ott nem fog nőni semmi sem. Egyre több ilyen illegális útvonal lelhető már fel a Jánoshegyen. Fontos lenne, hogy óvjuk a természetet, hisz ott mi mind csak vendégek vagyunk.

Tavaszba indultunk, télben távoztunk – Hétvége a Normafán

A hétvége minkét napján találkozhattatok járőreinkkel a Normafán és környékén. Szombaton kisebb volt az érdeklődés, a parkolók sem teltek meg. Délelőtt napsütés volt, délutánra viszont megeredt a hóesés, ami téli sportokra nem volt alkalmas.

Vasárnap sokkal többen voltak, az idő is jobb volt. A parkolók hamar megteltek. A szombati havazás ellenére a tavasz hírnökei már több helyen is megfigyelhetőek a hegyen. A hóvirágok helyenként még tömegesen megfigyelhetőek, hamarosan átadják helyüket a szintén tavaszi geofiton keltikéknek. A lejtős tisztásokon csodaszép leánykökörcsinek nyílnak. Sajnálattal vettük észre, hogy több virág is taposás áldozata lett, a virágok közelében biciklis lecsapások és illegális tűzrakás maradványai is megtalálhatóak. A leánykökörcsin, csak úgy mint a kikeleti hóvirág is védett növények, természetvédelmi értékük 10000 forint, elpusztításuk büntetőjogi felelősségrevonást eredményezhet.

Normafa lezárás

A hét közepén bekövetkezett ónos eső miatti jegesedéses veszély helyzet miatt a Normafa-park területén lévő erdő terület hatóságilag lezárásra került. Vasárnap a Rendőrséggel, a Hegyvidéki Rendészettel, a Normafa Parkkal és az ÖPVE önkénteseivel közösen együttműködve posztos szolgálatot láttunk el a Normafa út és Eötvös út kereszteződésében. Feladatunk első sorban az volt, hogy a lezárt terület határához érkezőket tájékoztassuk a lezárásról, és megakadályozzuk a területre való belépésüket. Sajnos sokan figyelmen kívül hagyták a lezárást és gépjárműveiket szabálytalanul leparkolva be-beszöktek az erdőbe.

Madárodú karbantartás a Normafán (2020.11.14)

A madárodúk rendes őszi takarítása iskolai közösségi szolgálat keretében valósult meg. Kitakarítottunk 23 odút, ebből 16-ban találtunk fészket. Egy odú eltűnt, egy megrongálódott, ezeket pótoltuk, cseréltük, ezen kívül további 12 odút kihelyeztünk. A számozást szükség szerint aktualizáltuk, újrafestettük.
A nap során sok érdeklődő volt (>20 fő), akik az odútelep működéséről, a madarakról, vagy az egyesület munkájáról érdeklődtek.
Egy esetben egy csoportot találtunk a Székely kapunál, akiknél tövestől kiszedett gombák voltak. Őket tájékoztattuk, hogy ez tilos.
A Normafa Parkot az ügyeleti számon értesítettük, hogy az Erzsébet-térdeplő közelében egy nagy faág leszakadt és fennakadt, így bármikor leeshet a turistaútra.
Az Anna-Rét környékén a szemetesek nagyon megteltek, a szemét a környékükön szétszóródott. Valamennyi szemetet összegyűjtöttünk és a tárolókba helyeztük.

Az elmúlt hét eseményei

Kedden (2020. 07. 14-én) gyalogos, illetve gépkocsis járőrszolgálatot láttunk el a kerületben. Ellenőriztük a Városmajor parkot, a Gesztenyés kertet, valamint a Normafát és környékét.

Csütörtökön (2020. 07. 16-án) egyesületünk elnöke hazafelé menet egy balesetes autóra lett figyelmes a XI. kerületi Kőérbeki úton, melynek sofőrje zavartan viselkedet és támolygott az úttesten. Biztosította a helyszínt a mentők és a Rendőrség kiérkezéséig. Mint késöbb kiderült az autó vezetője cukorbeteg volt és cukorsokkot kapott.

Vasárnap (2020. 07. 19-én) a BRFK és a BPSZ megbízásából a Markó utcánál végeztük az id. Antall József rakpart lezárását, mely hétvégente a gyalogosok és kerékpárosok részére van átadva.

Nem tűntünk el

Kedves Követöink, Támogatóink!
Nem tűntünk el a láthatárról, picit el vagyunk fogalva.
A fáradtság minket is súlyt, azonban nem állunk meg, csak a közösségi média terére nem mindig jut már erőnk.
Az elmúlt hetekben, március 10. e óta, megállás nélkül segítünk a COVID19 vírus járvánnyal kapcsolatosan rendészeti feladatok ellátásában és szociális téren is. Az egyesületünk több tagja a katasztrófavédelemben, stratégiai vállalatoknál, egészségügyben és rendészeti szerveknél dolgozunk, azonban amikor nem ott a hivatalos polgári állásunkban küzdünk , akkor önkéntesen segítünk tovább is. Fáradtságot nem ismerve megyünk és tesszük a vállalt feladatainkat.
Járőrözünk a XII. kerületben, a Normafán, játszótereket ellenőrzünk, illedelmesen figyelmeztetjük a szabályok betartására a polgárokat.
Segítséget nyújtunk az időseknek: gyógyszert és élelmiszert vásárolunk amiben civilek is segítenek.
(Képeinken a GDPR szabályok betartása miatt kitakarás látható.)


Vigyázzunk egymásra.


Tisztelettel


Ui.: a következőkben bemutatjuk kollégáink tevékenységét a természetvédelem terén a Börzsönyben ….

Tűzgyújtási tilalom

A tegnapi nap folyamán kaptunk egy bejelentést, miszerint egy csoport tüzet rakott Makkosmária közelében. Nyomatékosan felhívjuk mindenki figyelmét, hogy országos tűzgyújtási tilalom van érvényben, illetve a kijárási korlátozás továbbra is érvényben van Budapest és Pest megye területén.Polgárőreink a mai napon, szolgálat ellátás közben egy alkalommal figyelmeztettek egy csoportot a tűzrakás abbahagyására, illetve egy már bekészített tűzrakást számoltak fel.

http://tuzgyujtasitilalom.nebih.gov.hu/
http://erdotuz.hu/tuzgyujtasi-tilalom/
https://koronavirus.gov.hu/cikkek/budapesten-es-pest-megyeben-marad-kijarasi-korlatozas

Közös szolgálat a Hegyvidéki Rendészettel

Szombaton a Normafán teljesítettünk a Hegyvidéki Rendészet közterület-felügyelőjével közös járőrszolgálatot. Még mindig sokan választották a kijárási korlátozás ellenére a Normafát, több esetben kellett figyelmeztetnünk az embereket a 71/2020 (III.27.) Kormányrendelet betartására. Egy nagyobb társaság, a tűzrakóhelyek használati tilalmának ellenére, bográcsozással is bepróbálkozott. Ami viszont pozitívum, hogy a lezárt parkoló ellenére szabálytalan autóssal csak elvétve lehetett találkozni.
Mindezt leszámítva a Normafán tombol a tavasz, rügyeznek a fák és az első virágok is megjelentek. Itt van pár kép, inkább kárpótlásnak, mintsem kedv csinálónak, azoknak akik inkább az otthon maradás mellett döntöttek.